אתמול הפכה החקירה לגלויה, עם מעצרם ועיכובם של עשרות חשודים בהם קבלנים, עורכי דין, בעלי חברות, עובדים ומשרתים באגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון. דווקא בכירי ארגון הפשע אינם בין העצורים, ככל הנראה מדובר בשניים מהאחים אבו לטיף אשר שוהים מזה תקופה ארוכה בחו”ל, לפי הדיווחים מדובר באיסנטבול טורקיה.
לחשודים מיוחסות עבירות של לקיחת שוחד, מתן שוחד, מרמה והפרת אמונים, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, קשירת קשר לפשע, רישום כוזב במסמכי תאגיד, עבירות על חוק איסור הלבנת הון, עבירות על חוק התחרות ועבירות על פקודת מס הכנסה.
בדיון הארכת מעצרם של החשודים טענו נציגי החקירה פקד אור דקל, פקד שי רוזנטל בבית המשפט: “מדובר בהתארגנות עבריינית לצורך הטיה וזכיה במכרזים משנת 2016. הפרשה חושפת תופעה של תיאום מכרזים, הלבנת הון ושחיתות במשרד הביטחון. מדובר בהיקפים של מאות מיליוני שקלים, החשודים קיבלו מידע פנים והטבות מגורמים במשרד הביטחון. המרמה בפרשה זו הינה פגיעה חמורה בבטן הרכה של מדינת ישראל. החקירה מתנהלת כשנה”. שופטת המעצרים דורית סבן נוי האריכה את מעצר כלל החשודים בשבוע עד לתאריך ה- 20 בפבואר
שוטרי יאל”כ והממונה על הביטחון במערכת הביטחון (מלמ”ב) מנהלים בשנה האחרונה חקירה סמויה ממנה עולה חשד להטיית מכרזים בעבירות שוחד לגורמים באגף ההנדסה והבינוי של משרד הביטחון שהעבירו מידע פנימי על מכרזים בתחום הבינוי בעיקר. מחקירות היחידה עולה קשר עסקי נרחב עם בכיר בארגון הפשע אבו לטיף
להלן רשימת החשודים:
הקבלן שרון דן (49) מראשון לציון, בעל חברה בשם “יתדות”
אליס דן (32), בת זוג של שרון, הנדסאית בניין
אביעם מוסקוביץ (49) מבאר שבע, שכיר בחברת “יתדות”
רון אלופר (34) מיבנה בעל תפקיד מרכזי בחברת “יתדות”.
צחי לביא (50) מראשון לציון, קבלן מוכר של משרד הביטחון.
אבי קמר (63) מראשון לציון.
חיים מגידיש (61) ממושב בן זכאי
אהרון כדורי (48) מניר אליהו.
מיכאל קפלן (64) ראשון לציון.- מהנדס
דוד אסבט (66) מראשון לציון, אזרח עובד צה”ל.
אהובה שניידרמן (67) מכפר סבא, עובדת משרד הביטחון.
משה יוסף (52) מגבעת אבני, קבלן.
עמרי רחמה (47) מרחובות.
אלי שומרוני (51) מחולון.
גיא פרננדס (47) מאזור
יוסף קנר (71) מראשון לציון.
החקירה החלה בעקבות מידע שסיפקה יחידת החקירות של המלמ”ב במשרד הביטחון ושותפים לה גם רשות התחרות, המשטרה הצבאית החוקרת (מצ”ח) והמחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה.
מהחקירה עד כה עולה כי על פי החשד פעלו בקרטל עשרות חברות במאות מכרזים ואומדן העבירות מוערך במיליארד שקל. עוד נטען, כי הקרטל פעל בצורה סדורה לאורך זמן והתעצם בעקבות קשרים שוחדים עם גורמים במשרד הביטחון ובצבא, שסייעו לכאורה בהעברת מידע פנים ומתן הטבות שונות לנציגי הקרטל.
לפי החשד, יזמים מעורבים הגישו למכרזים הצעות מחיר פיקטיביות במטרה לייצר את הממוצע אליו כיוונו, כך שבתוכן תהיה גם הצעת המחיר הקרובה ביותר לממוצע שהיא זו אשר יועדה לזכות במכרז. עוד נטען, כי אחד הקבלנים החשודים היה בעל שליטה מלאה בחברות פיקטיביות שהוא אינו רשום בהן, מה שנועד להציג מצג שווא בפני משרד הביטחון ולהשפיע על שיקול הדעת כאילו מתחרות במכרז חברות שונות, כאשר בפועל החשוד הוא זה שעמד מאחורי כל אותן חברות.
בשיטה הזאת, טוענים במשטרה ובמשרד הביטחון, רימה הקרטל את משרד הביטחון, כספי המכרזים הושגו במרמה ונעשה בהם שימוש אסור.
על פי החשד, בתמורה לאחוזי רווח הקרטל ביצע את הפעולות האסורות במכרז וחבר לחברות בעלות סיווג גבוה שזכו במכרזים, מבלי שהחברה הזוכה תהיה מעורבת לכאורה, כל זאת ללא ידיעה ו/או הסכמה של משרד הביטחון ובניגוד לתנאי המכרז.
ממשרד הביטחון נמסר: “פעולות החקירה שביצע המלמ”ב, מרביתן סמויות, חיזקו את החשדות נגד המעורבים, בהם עובדים, משרתים וספקים של מערכת הבטחון. אגף ההנדסה והבינוי הוא אגף מבצעי שמוביל פרויקטים לאומיים, בהם בינוי מחדש של מרבית מחנות צה”ל, העתקת בסיסים ממרכז הארץ לנגב ולגליל והקמה מחדש של גבולות המדינה”.
מהלך חשיפת המבצע (הפרוץ) נתפסו חשבונות בנק, כלי רכב, נדל”ן ועוד, והמשטרה תבקש את המשך תפיסתם בכפוף להליך הפלילי.
בסיום החקירות הראשוניות במשרדי יאל”כ הובאו 17 עצורים לבית משפט השלום בראשל”צ.
תגובות