החקירה הגלויה שזכתה לכינוי במשטרה “כסף קל” נחשפה לפני כשבועיים אז עצרה המשטרה את המעורבים ואמש כתב האישום שהוגש נגדם מגלה שאכן הדרך אל הכסף היתה קלה
כתב האישום שהוגש לבית משפט המחוזי בנצרת חושף איך בקלות די פשוטה ובאמצעות מחשב מידע וידע הצליחו שלושה צעירים ממגדל העמק להשיג פרטים של בעלי חשבונות הבנקים, יצרו עימם קשר, הצליחו במרמה, לקבל מהם מידע ופרטים אישיים נוספים אודות חשבון הבנק שלהם ובהמשך על ידי מחשב פשוט, השיגו שליטה מלאה החשבון החסכונות וההרשאות. בסה”כ גרפו לכיסם כ- 400,000 מתוך 198 בעלי חשבונות בבנקים
לפי המתואר בכתב האישום שהוגש על ידי עו”ד ג’וזף מאיו מפרקליטות מחוז צפון מייחס לשני אחים – אושר אורן (31) ונועם אורן (26) וחברם נועם חמוי (21) כיצד בחודש דצמבר 2018, קשרו, בינם לבין עצמם, ויחד עם אחרים קשר לביצוע עבירות של הונאת הבנקים ולקוחותיהם, במספר שיטות עברייניות וקיבלו אגב כך לידיהם, במרמה, סכומים בשווי של מאות אלפי שקלים,
במסגרת זו נטען כי השלושה ביצעו גם פעולות להסוואת זהותם, ושיטות העבודה שלהם, תוך הסוואת מקור הכספים שהתקבלו במרמה, וזהות בעליהם,
לפי כתב האישום הנאשמים השיגו שלא כדין פרטים אישיים אודות הלקוחות, במספר דרכים, אשר חלקן אינן ידועות למאשימה, חלקן באמצעות מוקדי המכירות והמערכת לתיווך באשראי, וחלקן על ידי רכישת מאגר לקוחות פוטנציאליים מאדם בשם ג’יימס אייזיק, העוסק בבניית אתרי אינטרנט, בניית דפי נחיתה ויצירת פניות של לקוחות כפי שיפורט בהמשך. בין היתר השיגו הנאשמים מספרי תעודות הזהות, מספרי הטלפון האישי של לקוחות הבנקים ופרטים נוספים.
מצוידים במידע האישי, יצרו השלושה קשר עם הלקוחות והצליחו במרמה, לקבל מהם מידע ופרטים אישיים נוספים אודות חשבון הבנק שלהם. בין היתר, קיבלו הנאשמים במרמה, ותוך התחזות לאחר, שם משתמש וסיסמה, ואגב כך חדרו לחשבונות של לקוחות הבנקים, והשיגו גישה וחזקה מלאה בחשבון הבנק שלהם, כספיהם, חסכונותיהם, והרשאותיהם. אגב כך ביצעו הנאשמים פעולות על מנת למשוך את הכספים מהחשבון, תוך ביצוע פעולות הסוואה על מנת למנוע זיהוים וזיהוי תנועות הכספים מהחשבון אליהם, הכל כפי שיפורט
שיטה ראשונה – התחזות לעובדי הבנקים
בשלב הראשון, פנו הנאשמים אל לקוחות הבנקים, והציגו עצמם, במרמה, כנציגי הבנקים ובמקרים אחרים כנציגי חברות למתן אשראי חוץ בנקאי. תוך כדי השיחה, הנאשמים נכנסו לאתר האינטרנט של הבנקים, וביצעו פעולת שונות לקבלת גישה לחשבונותיהם של הקורבנות, בין היתר ביצעו פעולה של איפוס ושחזור סיסמה. לשם השלמת הפעולה, נשלח מסרון אל הטלפון הנייד של הלקוח, ובו קוד אימות.
ב. בשלב השני, ועל מנת לרכוש את אמונו של הלקוח, אמרו השלושה ללקוח, במרמה, כי קוד האימות נועד להוכיח ללקות כי מדובר בנציגים לגיטימיים של הבנק, וככאלה שיש להם הרשאה להיכנס לחשבון. כך קנו הנאשמים השלושה את אמונם של הלקוחות, וגרמו להם, במרמה, למסור להם את קוד האימות שהתקבל בטלפון, בנוסף לפרט מזהה נוסף הנדרש לשם השלמת הפעולה.
בשלב השלישי, מצוידים בקוד האימות, ובפרט האישי הנוסף, שינו הנאשמים את הסיסמה לחשבון הלקוח באתר, וקיבלו אגב כך, במרמה, גישה וחזקה בפועל אל מלוא חשבון הבנק של הלקוח, כספיו, חסכונותיו, קו האשראי שלו והרשאותיו.
שיטה שנייה – הלוואות חוץ בנקאיות
במועדים הרלוונטיים לכתב האישום, החזיק ג’יימס אייזיק כתובות אינטרנט, בין היתר כתובת בשם gocash.click. ג’יימס בנה ועיצב מודעות באנרים ודפי נחיתה המקושרים לפרסומים שונים ברשת האינטרנט, באמצעותם השאירו לקוחות פוטנציאליים, אשר ביקשו לקבל הלוואות, את פרטיהם, בין היתר מספר חשבון, מספר כרטיס אשראי, פרטים נוספים, ולעיתים אף צילום של כרטיס האשראי. פרטים אלו נאספו לכדי מאגר לקוחות פוטנציאליים.
הנאשמים רכשו מג’יימס את מאגרי הלקוחות הפוטנציאלים, יצרו קשר עם הקורבנות והזדהו בשמות בדויים, זאת במטרה לקבל מלקוחות הבנקים את פרטי הגישה לחשבונם על מנת לבדוק את זכאותם להלוואה. חלק מלקוחות הבנקים מסרו את פרטי החשבון שלהם לנאשמים בסוברם כי מדובר באנשים לגיטימיים.
שיטה שלישית – קבלת שליטה על החשבון
הפרקליטות טרם הצליחה להשיג ראיות אך במרמה ושלא כדין, הצליחו הנאשמים לשים ידיהם על פרטיהם האישיים, בין היתר, תעודת הזהות, מספר כרטיס האשראי ומספר חשבון הבנק של לקוחות הבנקים ושל קורבנות אחרים, והצליחו, אגב כך, לקבל חזקה בחשבון הבנק שלהם, ובכרטיסי האשראי שלהם, זאת על מנת לעבור בהם עבירות.
חשבונות הבנק של לקוחות הבנקים, כספיהם, חסכונותיהם, קו האשראי שלהם והרשאותיהם, וכן כרטיסי האשראי וכרטיסי המתנה והשוברים, בהם קנו הנאשמים שליטה במרמה, כולם יחדיו וכל אחד לחוד מהווים רכוש שנעברה בו עבירה ועל כן מהווים רכוש אסור כמשמעו בחוק לאיסור הלבנת הון,
בכתב האישום נטען כי “במעשיהם קיבלו הנאשמים גישה לחשבון וחזקה בכספי לקוחות הבנקים, במרמה, תוך שהם מציגים בפני לקוחות הבנקים טענות שאינן אמת, והביאו את לקוחות הבנקים במרמה למסור להם פרטים אישיים, בנסיבות מחמירות. כן במעשיהם חדרו הנאשמים, שלא כדין, לחומר מחשב כדי לעבור עבירה”
תזכורת: “כסף קל” – פרשת עוקץ הטלפוני של עשרות לקוחות בנקים שונים הותרה לפרסום: לאחר חקירה סמויה בליווי פרקליטות, פשטו חוקרי יחידת ההונאה של היחידה מרכזית של מחוז צפון לפני כשבועיים על ביתם של מספר חשודים במגדל העמק ועצרו 6 חשודים ביניהם שני אחים( 25 ו-30) ועוכבו עוד חשודים נוספים- בחשד כי במהלך השנה האחרונה הונו עשרות רבות של אנשים.
מפרטי החקירה עולה האחים פתחו אתר למתן הלוואות חוץ בנקאיות. לאחר שהקורבן מילא את פרטיו באתר, חזר אליו נציג – אחד האחים, וסיפר לו על תנאי ההלוואה בדרך כלל תנאים נוחים ואטרקטיביים מאד, וביקש ממנו להפקיד סכום כסף עבור פתיחת תיק – מיד עם הפקדת הכסף בחשבון האחים היו נעלמים ולא ניתן ליצור איתם קשר.
האחים השתכללו, והצליחו לאתר מספרי כרטיסי אשראי של לקוחות בנקים שונים בארץ והשתמשו בהם כדי לרכוש כרטיסי מתנה “GIFT CARD” בסכום נמוך יחסית של 100- 150 ₪ כדי שהקורבנות לא יבחינו בגניבה וכך עשרות לקוחות נעקצו מבלי שידעו על כך, ורק פניית המשטרה אל הקורבנות במסגרת החקירה גרמה להם להבין שנפלו קורבן להונאה.
השיטה שלישית בה נקטו האחים- הם הצליחו לאתר פרטי חשבון בנק של לקוחות שונים, יצרו קשר טלפוני עם אותם לקוחות תוך כדי שהם מתחזים לנציגי שירות מטעם הבנק.
ה”נציג” היה מבקש מהלקוח התמים להקריא לו את קוד האימות שקיבל באותו רגע ופרטים נוספים כביכול כדי לאמת שהוא בעל החשבון. זאת במקביל לפתיחת חשבון הבנק של אותו לקוח על גבי המחשב כאשראחד החשודים לוחץ על שכחתי סיסמא. אז היו מקלידים את הפרטים שמסר הקורבן וכך נכנסו לחשבון הבנק של הקורבן ומשכו ממנו במרמה כספים.
החשודים הצליחו באופן זה להונות עשרות אנשים אשר חלקם גילו את התרמית ורבים אחרים כלל לא ידעו על ההונאה עד אשר חוקרי המשטרה פנו אליהם, הם מיד פנו אל סניף הבנק שלהם אשר השיב להם את הכספים שנגנבו.