בכתב האישום, שהוגש באמצעות עורכות הדין ג'ניה קליימן ומלכה גרוס מפרקליטות מחוז י-ם, משנת 2016 הפעיל הנאשם אמיר האפרתי בן 64 מתגורר בירושלים ביחד עם אחרים, רשת עבריינית שמטרתה להפיק רווח כספי לנאשם ולאחרים באמצעות הנפקה והפצה של אלפי חשבוניות כוזבות והכנסתן לספרי הנהלת החשבונות של חברות. החשבוניות הללו שמשו בעלי חברות שרכשו את החשבוניות הכוזבות מהנאשם להונות את רשויות המס וליצור בפניהן מצגים כוזבים לפיהם החשבוניות מייצגות עסקאות אמיתיות וכשרות ובאמצעותן הוכרו לחברות הוצאות וכן התאפשר להן לקבל זיכויי מע"מ שלא היו זכאיות לקבל. בנוסף, החל מחודש יולי 2019 ואילך, הגה הנאשם מיזם מרמתי לפיו "יגנוב" את זהותן של חברות כך שאנשי קש מטעמו יירשמו בכזב במרשם החברות כבעלי מניות בחברות שונות, ללא ידיעתם והסכמתם של בעלי החברה.
חלק ניכר מפעילותה של הרשת העבריינית נושא כתב האישום, הייתה עם חברות בתחום הדלק והסולר, חלק מלקוחותיו של הנאשם פעלו לרכוש סולר תקין ולמהול אותו. כתוצאה מהמהילה, נוצרו אצל לקוחות אלו של הנאשם מלאי סולר או דלק מהול העולים על כמויות הסולר התקין שנרכש. הדבר יצר פערים בספרי הנהלת החשבונות של המוהלים, כך שהיקפי ההכנסות עלו בהרבה על היקפי ההוצאות, ועל כן הכנסתם החייבת במס הייתה בהיקף רב. המוהלים פנו, במישרין או בעקיפין, לנאשם, וזה העניק להם "כיסוי" לפערים אלו, על ידי העמדת חברת הקש "אלול א.נ.י " שתנפיק חשבוניות כוזבות לרוכשי הדלק המהול ותהווה עבורם תשתית להלבנת כספי העסקאות והעמלות שהרוויח הנאשם מהנפקת החשבוניות הכוזבות בחשבון הבנק של החברה ואצל נותני שירותי מטבע (צ'יינג'ים). במעשיו אלו, רימה הנאשם, יחד עם המוהלים ולקוחותיהם, את רשויות המס, והציג בפניהם מצג לפיו חברת הקש הינה חברה אמתית, אשר לה תחום עיסוק לגיטימי, הוצאות והכנסות אמתיות וכיוצא באלה אשר סיפקו דלק או סולר .
במעשיו, המופיעים בכתב האישום, הוציא הנאשם חשבונית מס מבלי שעשה עסקה שלגביה הוציא את החשבונית, פעל במטרה להביא לכך שאדם אחר יתחמק מתשלום מס, הכין פנקסי חשבונות כוזבים והשתמש בכל מרמה, ערמה ותחבולה, גרם לרישום כוזב בתאגיד בכוונה לרמות, וזייף מסמך במטרה לקבל באמצעותו דבר בנסיבות מחמירות. הנסיבות המחמירות מתבטאות בתחכום, השיטתיות והיקף העבירה. כמו כן, מסר הנאשם מידע כוזב במטרה שלא יהיה דיווח לפי חוק איסור הלבנת הון, בידיעה כי מדובר ברכוש אסור.
סך הכול, הנפיק הנאשם במסגרת הרשת העבריינית 3013 חשבוניות פיקטיביות, בהיקף של 547,953,171 ₪ מהן דרשו המקזזים החזר מע"מ על סמך 810 חשבוניות פיקטיביות בהיקף של 44,961,906 ₪. כחלק מ"השירותים הפיננסיים" שהעניק על בסיס חשבוניות אלו, העביר הנאשם כספי עסקה וכספי עמלה בגובה 207,459 ₪ בכרטסות הפיקטיביות ובחשבונות הבנק הפיקטיביים של החברות הגנובות, וכן כספי עסקה וכספי עמלה בגובה 59,701,031 ₪ בכרטסות ובחשבון הבנק של חברת אלול (החברה שהקים הנאשם יחד עם אחרים בינואר 2020, אשר מטרתה לשמש תשתית להוצאת חשבוניות פקטיביות ולהלבנת כספי העסקה).
התיק נחקר על ידי ימ"ר ירושלים, חקירות מע"מ ומכס ירושלים ויחידת יהלום של רשות המיסים.
משטרת ירושלים חשפה רשת המונה עשרות מעורבים ברחבי הארץ, בחשד שהשתלטו על בעלות החברות ברישומי רשם החברות, ובאמצעות כך ביצעו עבירות מיסוי והלבנת הון בהיקף הנאמד במאות מיליוני שקלים.
מחלק ההונאה והיחידה הכלכלית בימ"ר משטרת ירושלים, בשיתוף פעולה עם רשות המיסים, רשם החברות במשרד המשפטים ומשרד האנרגיה מנהלים מזה כחצי שנה חקירה סמויה שבמהלכה נחשפה 'רשת' מאורגנת, ופוצחה השיטה והדרך שבה פעלו עשרות חשודים ברחבי הארץ, שבאמצעות תצהירים כוזבים והגשת מסמכים מזויפים, הצליחו להערים על מנגנוני רשם החברות, ולהשתלט הצהרתית על הבעלות של מאות וייתכן אלפי חברות שונות ברחבי הארץ ולרשום אותן על שמם, להלן:
– להערים על מנגנוני רשם החברות תוך הגשת תצהירים כוזבים ומסמכים מזויפים, על מנת להשתלט הצהרתית על הבעלות של מאות וייתכן אלפי חברות שונות ברחבי הארץ ולרשום אותן על שמם.
– שימוש במסמכים המעידים על בעלותם בחברות, על מנת לפתוח חשבונות בנק וקבלת אשראי באופן המקביל לחשבונות החברה המקוריים.
– הוצאת חשבוניות פיקטיביות בשם החברה תוך ביצוע עסקאות בשווי מוערך של מאות מיליוני שקלים, ובדרך זו אף הונו החשודים את הרשויות וגרפו לכיסם מיליוני שקלים תוך פגיעה בקופת המדינה ובציבור.
עם התקדמות החקירה, התחזק החשד לגבי מניע החשודים, שהנו להשתמש בשמן של אותן חברות לגיטימיות, מרביתן עוסקות או בעלות זיקה בתחום אספקת האנרגיה והדלקים, על מנת לבצע עסקאות ועבירות הלבנת הון ומיסוי בהיקף המוערך במאות מיליוני שקלים, כל זאת ללא ידיעתם של הבעלים הרשמיים בחברות ותוך הכנסת ידם של החשודים לכיסו של הציבור וקופת המדינה, וגריפת הכספים לכיסם האישי.
עוד חשפו חוקרי המשטרה, כי בבעלותם של חלק מהחשודים תחנות דלק במספר ערים, וכי חלק מהדלקים שנסחרו ע"י החשודים וסופקו לציבור, התגלו כדלקים שהנם מהולים בחומרים נוספים בניגוד לחוק, ואף עולה החשד שבעקבות כך נגרמו נזקים לרכבם של עשרות ומאות אזרחים.
הבוקר, עם מעבר החקירה לשלב הגלוי, פשטה המשטרה יחד עם הרשויות על בתיהם ועסקיהם של 30 חשודים ברחבי הארץ, והם עוכבו \ נעצרו לחקירה. במהלך החיפושים פעלה המשטרה בשיתוף הרשויות על מנת להקפיא נכסי נדל"ן וכ -9 רכבים בהם רכבי יוקרה ומשאיות וכן הוקפאו חשבונות בנק.
רשות המיסים: "עבירות המס בפרשה נחקרות על ידי מחלקת חקירות מכס ומע"מ ירושלים בשיתוף יחידת יהלום ברשות המסים. בהתאם לחשד, מדובר בפרשיה חמורה לפיה חברו גורמים עבריינים יחד עם בעלי מקצועות חופשיים ובכללם עורך דין ורואי חשבון, וביצעו עבירות של קיזוז והפצת חשבוניות מס פיקטיביות בניגוד לחוק מע"מ ופקודת מס הכנסה, וכן עבירות על חוק איסור הלבנת הון במאות מיליוני שקלים בענף הסולר והדלקים. על פי החשד מבצעי העבירות גנבו חברות לגיטימיות והשתמשו ביישות המשפטית הלגיטימית ללא ידיעתם של בעלי החברות, בהוצאת חשבוניות מס פיקטיביות והכנסתם לספריהם שלהם. החשודים לא בחלו בכל אמצעי והכינו דוקומנציה פיקטיבית ואף השתמשו בה לצורך הלבנת הכספים שהתקבלו כתוצאה מהפרי האסור של העבירות שביצעו."
משרד האנרגיה: "במסגרת מבצע הפיקוח המשולב הובילו מפקחי וחוקרי מינהל הדלק במשרד האנרגיה, את תהליך בחינת איכות הדלק ותפיסת הדלק בתחנות ובאתרים בהם קיים חשד לביצוע ערבובים ומהילות. מינהל הדלק והגז במשרד האנרגיה ימשיך ויבצע בקרות בכלל תחנות הדלק בישראל כך שאזרחי ישראל יהנו מדלק תקני העומד בסטנדרטים הגבוהים ביותר."